Hoofdstellen

Waarom zou ik een hoofdstel op maat laten maken?

Deze vraag wordt mij geregeld gesteld. 

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het beter om eerst uit te leggen hoe wij onze hoofdstellen maken.

De eerste stap is het aanmeten van een hoofdstel. Geen enkel paard is gelijk. Daarom is het van belang dat de juiste maten worden genomen. Veel zie je dat er gebruik wordt gemaakt van een formulier. Dit heeft enkele nadelen, namelijk dat er een beperkt aantal metingen kunnen worden vastgelegd. Om te zorgen dat wij een exact passend hoofdstel kunnen maken, maken wij gebruik van een eigen geconstrueerd pas hoofdstel. Dit pas hoofdstel kunnen we op iedere gewenste maat instellen en zo beschikken we tijdens het maken over alle juiste maten.

In samenspraak met de klant bepalen we het type hoofdstel en alle mogelijke wensen ten aanzien van de vorm, kleur en specifieke wensen.

In de werkplaats wordt het juiste leer geselecteerd inclusief het te gebruiken beslag. Met de hand wordt alles gesneden en op maat gemaakt. Tijdens het snijden wordt gelet welk onderdeel uit welk deel van het leer wordt gehaald. Zo is leer uit het rug deel van de huid stugger maar ook veel sterker. De kant van de hals is soepeler dan het staart deel. Omdat alle delen uit hetzelfde stuk leer komen is de kwaliteit en kleur gegarandeerd. Deze aandacht kan een confectie hoofdstel nooit hebben gehad. Hier zie je dan ook veel verloop in kwaliteit binnen een enkel hoofdstel.

Ieder onderdeel wordt vervolgens gekant, gekleurd en gepolijst met de hand. Ook hier wordt weer gecontroleerd op kwaliteit en maatvoering. Uiteindelijk wordt ieder onderdeel met de hand genaaid. Hiervoor wordt altijd gebruik gemaakt van gewaxt linnendraad. De wat is om het draad te beschermen tegen vocht. Het linnendraad wordt gebruikt omdat hier geen rek inzit dit in tegenstelling tot nylondraad. Hierdoor blijven de delen goed passend op elkaar en lijdt dit niet tot beschadigingen van het leer.

Ons kwaliteit leer komt van de beste engelse looiers. Hierdoor hebben onze hoofdstellen een lange levensduur en blijven er bij regelmatig onderhoud als nieuw uitzien.

Dus om terug te komen op de vraag, waarom zou ik een hoofdstel op maat laten maken.  Je koopt een goed passend hoofdstel voor je paard van de beste kwaliteit leer. En het ziet er ook nog eens prachtig uit, en bepaald zelf ook nog eens hoe jij wilt dat het eruit ziet. En dat voor een prijs die niet eens hoger dan een confectie hoofdstel bij een ruitersportzaak. Feitelijk koop je direct bij de producent.

 

Mijn paard legt zijn oren plat als ik hem zijn hoofdstel wil aandoen.

 

Wie heeft dat niet gezien bij zijn/haar eigen paard. Het komt namelijk nog al eens voor, maar wat is hier nu aan de hand. Alles lijkt in orde.

De kern zit in het begrijpen van je paard aan de hand van zijn anatomie. Ieder paard heeft punten waar zenuwen aan de oppervlakte komen. Als door externe invloeden zoals een bewegend hoofdstel hier druk op uitoefent, zal dit lijden tot irritatie en op den duur tot beschadigingen. Oorzaak pijn dus.
Waar zitten die punten dan? De bekendste twee is het zachte gebied  vlak achter de oren en de zenuwuitgang vlak onder het jukbeen.
Waar moet je dus op letten! Zorg altijd dat je een goed passende frontriem gebruikt. Als deze te krap zit, wordt het kopstuk van het hoofdstel tegen de basis van de oren aangedrukt wat gelijk tot irritatie gaat leiden. Veel paarden willen daarom niet dat je aan hun oren komt.
Voor de neusriem geld, let op dat deze niet te hoog zit. Er moet altijd minimaal 2 vingers passen tussen de neusriem en het jukbeen. Je zit dan veilig.
Ook zorg voor voldoende ruimte onder de neusriem, paard moet altijd zijn mond kunnen blijven bewegen. Dit geld zeker voor de spareriem. Vraag je af of je deze wilt gebruiken en zo ja, zeker dan nooit te strak. Je paard zal je er dankbaar voor zijn.

CONTACT

 

zadelmakerij "de KastanjeHoeve"

Janstraat 1

6882 BS VELP

 

Indien u vragen heeft en/of meer informatie wilt kunt u contact met ons opnemen via de telefoon of u kunt een email sturen!

06-53967758

06-40219202

logo-msfc-klein

MSFC saddlefitter

logo-msfc-klein

MSFC qualified saddler

Kastanjehoeve-zadels vakwerk voor al uw zadels

© KASTANJEHOEVE-ZADELS